Brrrrrrrrrrrr

Kad sam vidio raspis za 1. zimski polumaraton u Varaždinu, prilično sam se zagrijao za utrku iz više razloga. Uglavnom duge treninge zimi odrađujem izvan ceste, pa je ovo zgodna prilika za napravit jedan takav na cesti i po ravnom. U mojoj dosadašnjoj karijeri jedino još u siječnju nisam odradio trku, pa da i to obavim. Zanimljiv je i koncept trke, s vremenskim hendikepom. Prvo startaju najstariji, pa svakih 3 minute iduća grupa, do ovih mlađih od 40. Pobjednik onaj koji prvi stigne u cilj. Na koncu drag mi Varaždin, i utrke u njemu, a i ekipa iz Marathona 95 zna poso.
Već u nekom ranijem postu sam najavio da ne idem na trku, samo ako će se nebo otvorit i padat sekire. Nisu padale sekire, pa eto mene ujutro kod dvorane. Maglovito, oblačno, stabilna temperatura oko -7 stupnjeva. Zadnja dva mjeseca je više manje zima, tako da mi to i ne predstavlja neki problem. Nije da nešto guštam, ali bitno da ništa ne pada (inje neću računat).
Mislio sam čak trčat u šuškavcu. Zadnji put sam trku trčao u šuškavcu 2008. u samim počecima mog pohođenja utrka i to u Zagrebu na polumaratonu u listopadu. Mogo bi se okladiti da je tada tempetarura bila barem +10 celzijevaca. Ipak sam odustao od šuškavca i stavio dvije duge i jednu kratku majicu, deblje tajice, kapu, buff oko vrata i rukavice. Planirao sam odradit do 25 kilometara, pa sam se krenuo i zagrijavat što inače ne radim. Krugove sam radio oko dvorane. Skupilo se 3km. Plan je bio odradit 10 malo jačih kilometara u drugom dijelu trke. Što god to bilo u konačnici. I tak krenula je i moja grupa. Više manje velik broj trkača odrađuje treninge uz pomoć raznih uređaja s gps-om, obzirom da su rijetke točno izmjerene staze. Tako i ja. Naravno, svi ti uređaji imaju bolje i loše dane, pa se onda zna desiti na trkama, da ono kaj piše na vuri i ono kaj piše na tabli uz stazu je u raskoraku. Ponekad i popriličnom. U međuvremenu za one s garminima izašlim u zadnje dvije godine se pojavila zanimljiva aplikacija koja služi da sat i table sa strane uskladite za vrijeme trke. Više o aplikaciji ovdje. Pa sam odlučil isprobat aplikaciju i stiskat lap svakih 5km, po tabli, pa da u konačnici vidim di sam. Nisam napravil domaću zadaću pa nisam znal u kaj da gledam u aplikaciji pa sam odustal od gledanja, pa sam samo stiskal lap. Obzirom na celzijevce sam išao odmah malo brže od planiranog, tako da je prvih 5km bilo za 21:43. Drugih 5km 21:13. Nekako sam u prvih 10km postao skeptičan prema nekakvih još jačih idućih 10km, ali ipak sam se ubrzao i nije mi to bio problem, pa sam trećih 5km išao 20:15, a četvrtih za 19:59. Ostatak sam posvetio rastrčavanju. Nakon početna dva kilometra sam skinuo rukavice, pa sam ih opet stavio nakon 12km, pa ih opet skinuo nakon 14km. Od okrepe za vrijeme trke uzeo sam samo gutljaj, dva na 7km. Bila mi je malo ledena, a grlo mi je jako osjetljivo na hladnu pijaču (za razliku od hladnog zraka 🙂 ), pa da ne riskiram. Ustvari, okrepa mi nije ni trebala.
Nakon trke topli tuš, kuhanog vino, čaj, peciva, keksi … Meni je bilo dobro. Doći ću i iduće godine.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.