Hintovanje

Traženje idućegodišnjegproljetnogmaratona (učil sam njemački u školi) se nastavlja. Kandidati iskaču kao iz paštete, Edinburgh, Koper, København, pa sad nešto sasvim drugačije, Poljska. Nekakva rasprava na forumu me potjerala da idem gledat tablice sezona, pa sam tako završio i na ovoj i vidio da je Goran trčao Krakow u svibnju. Krenuo malo surfat, pa naletio i na maraton u Gdanjsku, također u svibnju, pa na Varšavu zadnji vikend u travnju. Krakow 5552 finišera, Gdanjsk 1566 finišera, Varšava 6591 finišera. U Varšavi je pobijedio Poljak Kozlowski s 2:11:54, u prvih 10. je 7 Poljaka. Poljak na 10. mjestu je išao 2:20. I sad se ti odluči.

Polako, easy, stat na loptu. Prvo treba otrčat maraton u Zagrebu. Nakon dvostruke prijave, obavio sam i jednostruku uplatu. Uvijek približavanjem Zege maratona kreću rasprave i usporedbe, najčešće s Ljubljanom. Trčao sam oba više puta, a i bio sam i na još nekoliko pa da bacim svojih par hintova.

Web izgleda ok. Sve informacije su tu. Na moje posebno oduševljenje piše i nacrtano je gdje su okrepe. Prilikom prijave odmah vas stave na listu prijavljenih. Nedostaje mi na toj listi kolona plaćeno. Lijep broj utrka u Hrvatskoj to ima. Nadam se da će mi par dana prije utrke doći i mail s detaljnim uputama oko same utrke. Neke utrke u Hrvatskoj to rade. Možda bi u tom mailu mogao biti i voucher za podizanje startnog broja. Stvarno ne bih volio na podizanje startnih brojeva nosit potvrdu iz banke da sam uplatio startninu.

Piše da je podizanje startnih brojeva u subotu. Tako je pisalo i prijašnjih godina, pa su se opet “ilegalno” mogli podizati startni brojevi i u nedjelju. Jedno od objašnjenja zašto tako je da vani isto tako ne možete podignuti startne brojeve u nedjelju. Da, na nekim maratonima, dok na nekim drugim možete. Primjerice, Ljubljana, ali i Rotterdam (IAAF gold label). Ok, ne možete u nedjelju, ali naravno da možete podignuti broj u petak.

Podizanje startnih brojeva u šatoru na Trgu, expo po šatorima na Trgu, grah u šatoru na Trgu, presvlačenje i ostavljanje torbi u šatoru na Trgu. Za svaki slučaj se nađe i još jedan šator na Trgu koji nema veze s maratonom. Od viška glava ne boli. Razumijem da neki iz organizacijskih odbora imaju fetiše na šatore na Trgu, ali … Tribine na Trgu. Pozornica na Trgu. Start i cilj na Trgu. Svake godine je sve više ljudi. Ove godine u Splitu podizanje startnih brojeva u Hrvatskom narodnom kazalištu u subotu, a u nedjelju u prostorima Turističke zajednice ili tako nešto. Zagrebački proljetni polumaraton podizanje startnih brojeva u nekom hotelu.

Šator za presvlačanje nije velik, a još se i stvari ostavljaju u njemu. Pa je gužva. Svake godine je sve više ljudi. Ajde, presvučeš se u šatoru, ali da se bar negdje drugdje stvari ostavljaju.

Mislim da je nakon utrke dovoljno imati vodu, izotonike, pivo, pecivo, keksi, voće, eventualno čaj ili juhica (sjetite se Ljubljane). Stvarno ne vidim nikakvu potrebu za grahom nakon trke. Tko hoće grah nek si ga kupi posebno. Ovo godine u Splitu hoćeš pasta party u subotu ili ručak nakon trke u nedjelju, plati dodatno.

Ne mislim da je maraton skup. Komotno je mogla i osnovna cijena biti 200kn. Ok, onima koji moraju otrčat sve utrke koje postoje u jednoj godini, je vjerojatno previše. Radi se o maratonu. Naziv utrke je Zagreb maraton. Maraton je glavna utrka. Nekako mi se čini da se to dovoljno ne ističe, te da se maratonce ne cijeni dovoljno. Čemu novčane nagrade za popratne trke (polumaraton i 5km)?

Nekako mi se čini da bi neki od gornjih hintova bili lako ostvarivi kroz koju godinu, te da bi, bar u mojim očima, još podigli kvalitetu utrke. Mogao sam pisati o tuševima (primjerice, vjerojatno u krugu kilometra i postoji nekakva škola s tuševima), promjeni staze (što će biti nužnost ukoliko se drastično poveća broj sudionika), atmosferi, marketingu, ili eventualnoj promjeni organizatora …

Ne vidim smisao ovog posta, ionako ću loše otrčat maraton (kako sam se jučer raspao na treningu, ko kaljeno staklo odotraga na autu) i onda ću odlučit da više nikada neću trčat maraton u Zagrebu, i briga me kako će ubuduće Zagreb maraton izgledat 😀

Šećer na kraju! Misa za trkače u katedrali! Čudi me da tog nije bilo dosada, ali ne bi me čudilo da to bude prvo što će se ostvariti 😀 (najava ovogodišnje Rotterdamske maše)

Game over

Ukratko, od iduće godine neću više trčati za AK Vrbovec. Nema nikakvih svađa, repova, dugova. Bilo je to dobrih 8 godina. Naprosto imamo potpuno različite prioritete i ne vidim da se će oni s bilo koje strane mijenjati, tako da,

PS
Neću podijelit na fb-u, pa ko zna hoće li tko skužit 🙂