Komandant Data

Pročitao sam Homo Deusa, pa da napišem nešto. Obećo sam. Volove se drži za rogove, a algoritamskog homo sapiensa za riječ. Nisam vodio dnevnik čitanja, niti sam neke dijelove ponovno čitao, tako da su ovo samo prve impresije, ali sigurno ću ponovno čitat. Dobre knjige uvijek ponovno čitam.

Yuval Noah Harari je izraelski povjesničar. Svjetski poznat je postao s knjigom Sapiens: Kratka povijest čovječanstva. Izašla je na engleskom 2014. Dvije godine kasnije izlazi i Homo Deus: Kratka povijest sutrašnjice. Knjige su vrlo čitljive, tako da pravac knjižnica. Odmah. Crta. Điboni.

Već ste vratili? Oke, možemo nastavit. Harari je povjesničar, pa sukladno Ciceronovoj historia est magistra vitae, pokušava nam proreći budućnost. Pa, ukratko, na Zemlji ništa novo. Ak si robovlasnik, feudalac, kapitalist, eloi, bogat, elita i slično bude ti bolje, a ak si rob, kmet, proleter, morlok, sirotinja bude ti lošije. To vam je tak. Možda budemo i svi jednaki, ako nas zli UI i roboti istrijebe ili odluče stvorit novu verziju, kajjaznam, 2.17.3. Matrix spika. Ionako smo ovdje gdje jesmo zato jer zmišljamo, pa kaj onda ne bi zauvijek mogli biti u nekom izmišljenom svijetu. A možda dođe i asteroid. Prilikom čitanja u par navrata su mi misli odlutale k Hyperion Cantosu i Ilij/Olimp ciklusu od Dan Simmonsa. Ne znam zašto. Mogo bih opet ići to čitat, a baš sam se mislio bacit na Jurassic Park. 

Najzanimljiviji mi je dio o novoj ideologiji/religiji. Dataism. Vidio sam da su neki kod nas to preveli sa religija podataka. Koji bezvezizam. Treba se to zvati podatkoizam. U trenutku nastajanja ovog teksta, za Google, Bing i Fejs ne prostoji riječ “podatkoizam “. Pa onda valjda ne postoji uopće. Baš me zanima koliko će trebati vremena da se počne pojavljivati. Tako sam i ja počeo hraniti data flow zvijer. Možda će se to računat pod kakav sakrament ili čvrklju u partijskoj knjižici? Ko zna hoćemo li slaviti i dan Komandata Date? Priznajem, stisnul sam lajk na fejsu više od 300 puta, a videl sam jedan dan obavijest da su i mene lajkali više od 6000 puta, pa me onda fejsovi algoritmi znaju bolje od bilo kojeg živog bića uključujući i mene. Pa kad još tu prikljuće i gugletovi algoritmi… Priznajem, dosta mi je Jave, bacam se na Python (naziv ima veze sa Monty), i krećem proučavat machine learning. Ako ne možeš pobijedit neprijatelja, pridruži mu se. Pa neću valjda kupit konja i koplje i jurišat na baznu stanicu ili s bejzbol palicom ganjat samovozive aute po cesti.

Trenutno čitam William L. Shirer: The Rise and Fall of the Third Reich. A možda bi mogo kupit knjigu o ravnoj zemlji?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.